Centrale electrice

Centrale electrice
Echipamente fiabile, cu costuri mult diminuate


Cresterea semnificativa al interesului beneficiarilor fata de centralele termice care utilizeaza curent electric drept combustibil pentru realizarea energiei termice utilizate la incalzirea cladirilor, precum si numarul mare de beneficiari de pe tot teritoriul tarii al unor astfel de sisteme de incalzire, ne face sa incercam sa oferim tuturor potentialilor beneficiari noi informatii care sa-i ajute la calcularea costurilor energiei consumate si care sa poata sa raspunda la o intrebare care apare din ce in ce mai frecvent: cum va fi afectat bugetul familiei daca optam pentru centrala pe curent electric, fata de utilizarea unei centrale termice pe gaz metan?
Tendinta de modificare a preturilor din ultimii doi ani este net in favoarea energiei electrice, deoarece multiplele scumpiri ale „m3“ de gaz metan sunt mult mai semnificative, decat cresterile temperate ale costurilor energiei electrice.
De altfel, toate directivele UE sunt in favoarea utilizarii energiei electrice fata de orice alta sursa de energie, deoarece orice centrala termica ce asigura incalzirea unui spatiu utilizeaza un material primar al carui consum duce la diminuarea resurselor energetice pe plan mondial (derivati din petrol, gaze, lemne, carbune, etc.). Pe de alta parte, materialul primar este ars in procesul de producere al energiei termice, astfel o cantitate de gaze arse este evacuata in mediul inconjurator, ducand la poluarea acestuia. Pe langa cele doua avantaje mentionate anterior, este important de amintit ca, de regula, montarea unei centrale electrice nu necesita infrastructura de transport (ex.: conducta), nu prezinta pericol de explozie, precum si multe alte avantaje, care nu necesita detaliere, deoarece sunt bine cunoscute.
Subliniem ca valorile ce rezulta din formule de teoria electricitatii sunt identice la orice model de centrala electrica, ele decurgand din teorii certe. Astfel, de exemplu daca un furnizor de centrale electrice va recomanda montarea unei centrale de 15 kw monofazic, puteti fi constient ca este o gluma, cel putin in contextul retelelor de energie electrica existente in Romania.
Valorile aferente suprafetelor incalzite si consumurile lunare sunt valabile numai pentru centralele electrice , ele fiind rezultatul urmaririi functionarii acestor echipamente, la aproximativ 120 de utilizatori timp de 2 ani.
Din studii se observa diferente semnificative intre minimul si maximul suprafetelor incalzite, precum si consumurile lunare inregistrate. Aceste diferente provin din multitudinea de factori, ce influenteaza necesarul termic al unei cladiri. Factorii de baza sunt: materialul de constructie al peretilor, grosimea acestora si gradul de izolare, orientarea cladirii, zona geografica in care se afla, suprafata si calitatea zonelor vitrate (geamuri clasice sau termopan), numarul de pereti exteriori si calitatea incalzirii peretilor cu vecinatati locuite (in special la blocuri).
De exemplu putem incalzi in conditii absolut corecte o casa de 140 m2 cu inaltime interioara de 2,5 m aflata in zona climatica 1, cu izolatie a peretilor foarte buna, cu geamuri termopan, cu un cazan electric si vom inregistra consumuri medii pe timp de iarna (-10°C) de maxim 1120 kWh/luna. In acest caz aproximativ 45W/m3 este necesarul termic!
La extrema cealalta acelasi cazan electric de 12 kW, va incalzi o casa de 100 m2 in zona climatica 4, cu izolatie slaba a peretilor exteriori, cu geamuri de sticla, iar consumul mediu pe timp de iarna inregistrat va fi de maxim 1410 kW. In acest caz aproximativ 62 W/m3 este necesarul termic!
Este important sa amintim la acest capitol ca in tarile dezvoltate din UE necesarul termic la incalzirea clidirilor se situeaza la valori de 2530W/mc.
De asemenea putem compara o centrala electrica cu o centrala obisnuita pe gaz metan. Luand ca exemplu concret un apartament de 80m2, o centrala pe gaz metan conform studiilor de caz, la incalzirea unui astfel de spatiu inregistreaza consumuri lunare de aproximativ 300m3/luna, insemnand la pretul actual al gazului metan (aprox. 10000 lei/mc) circa 3.000.000lei/luna. O centrala electrica utilizata in conditii similare va inregistra un consum lunar aproximativ de 576kWh, ceea ce luand ca baza de calcul tariful normal pentru consumatori casnici de aprox. 5.000lei/kWh inseamna circa 2.880.000 lei/luna.
Conform acestor calcule rezulta ca un utilizator de centrala electrica va achita in contul incalzirii mai putin decat un utilizator de centrala pe gaz metan.


Schema pentru centrale electrice:

Centrala_electrica

1. Tur centrala electrica

2. Retur centrala electrica

3. Carcasa centrala electrica

4. Corp centrala electrica

5. Izolatie centrala electrica

6. Schimbator de caldura centrala electrica

7. Panou de comanda centrala electrica

8. Legaturi electrice centrala electrica

9. Contactori

10. Robinet de umplere