DE CE O CENTRALA TERMICA DE APARTAMENT?

DE CE O CENTRALA TERMICA DE APARTAMENT?

In Romania, tara cu o clima temperata, e nevoie de incalzirea locuintei pe o perioada de 6-7 luni pe an, iar nevoia de apa calda menajera este zilnica. Totusi, din nefericire, sistemele centralizate de distributie a energiei termice si apei calde ofera nu numai o calitate indoielnica, dar si costuri, de obicei exagerate.
Energia termica ( apa calda si caldura) este cu atat mai scumpa, cu cat locul unde se produce este mai departe de locul unde se consuma. In cazul sistemelor centralizate de productie si distributie a energiei termice, ( de obicei vechi de zeci de ani), randamentele sunt atat de scazute pentru ca mai mult de jumatate din cantitate se pierde pe retelele de distributie. Bineinteles ca aceste pierderi trebuie incluse in pretul energiei vandute, ceea ce conduce la cresterea pretului platit pentru incalzirea locuitei si asigurarea apei calde menajere. Chiar si in cazul in care suntem dispusi sa suportam aceste costuri, apar deseori situatii in care, prin nepornirea centralelor termice pe timp de toamna sau oprirea lor primavara, prea devreme, se ajunge la disconfort in casele noastre. In mod traditional, in perioada verii, reviziile instalatiilor de producere si distributie duc si la sistarea furnizarii de apa calda menajera pentru perioade deloc scurte.
La ora actuala, microcentrala termica murala pe gaz este solutia cea mai eficienta din punct de vedere calitativ si financiar pentru incalzirea si asigurarea apei calde menajere intr-o locuinta. Costurile pentru incalzire si apa calda scad pana la 40% fata de costurile sistemului centralizat.
Investind intr-un sistem modern de incalzire si de producere a apei calde menajere, bazat pe o centrala termica murala, devii independent de sistemele centralizate, de variatiile de presiune si temperatura, confortul in locuinta creste si depinde doar de tine.
»ALEGEREA SI INSTALAREA CENTRALEI
Randamentul si eficienta incalzirii depind de centrala termica folosita, cat si de proiectarea corecta, de dimensionarea instalatiei de incalzire, de tipul acesteia si de randamentul elementelor componente. Pentru orice intrebari, nelamuriri, sfaturi va rugam sa apelati Centrul nostru de asistenta si service.
Centralele termice murale de 24 kw, 28 kw sau 31 kw sunt dimensionate sa asigure incalzirea unor suprafete de 200-290 m² ( cu o inaltime medie a locuintei de 2,4 m). Pentru comparatie: un apartament de 4 camere are, de obicei, o suprafata desfasurata intre 100 si 130 m².
O parte din puterea centralei e utilizata la producerea apei calde menajere. In functie de numarul de persoane si de regimul lor de viata, devine necesara asigurarea unui debit minim de 11 l/min ( un robinet de 3 l/min si un dus de 8 l/min). O centrala de 31 kw poate sa deserveasca concomitent, fara probleme, 3 consumatori mari de apa calda menajera unde pot aparea solicitari simultane de apa calda atat in bucatarie, cat si in doua bai, motiv pentru care aceste centrale sunt recomandate apartamentelor sau vilelor mari, in care locuiesc 4-5 persoane.
Un factor important este amplasarea centralei termice. Tinand cont de locatia racordului la reteaua de distributie a gazelor, de reteaua de apa rece, de reteaua de curent electric si, nu in ultimul rand, de alternativele in evacuarea gazelor arse si aspirarea aerului proaspat necesar arderii ( acest sistem purtand numele de "tiraj fortat"- singurul admis in cazul apartamentelor de bloc). Centrele de asistenta tehnica si service va pot sugera pozitia optima in functie de planul apartamentului. In cazul caselor unde exista sisteme de evacuare cu cos de fum, dar si prize de aer proaspat corect dimensionate, centralele termice pot fi alese in varianta " tiraj natural".
Pentru ca de la centrala se fac racordurile atat la sistemul de incalzire, cat si la reteaua de apa calda, in mod traditional, amplasarea centralelor termice murale se face in bucatarie, intr-o debara apropiata de bucatarie sau intr-un balcon inchis, spatii ce asigura acces la toate racordurile si facilitatile necesare functionarii corecte a centralei.
»INSTALATIILE CONEXE CENTRALEI
Pentru instalatiile noi, traseele de distribuire a agentului termic catre calorifere si cele ale apei calde manajere, catre robinetii din bucatarie, baie si wc-ul de serviciu se executa in marea lor majoritate din tevi de cupru sau pexal.
Datorita vechimii instalatiilor si agentului termic folosit anterior, la instalarea unei centrale termice in apartament, se recomanda inlocuirea vechilor calorifere cu unele noi. In acest fel, chiar daca investitia initiala creste, sunteti siguri ca nu exista pericolul de a introduce in noua centrala depunerile din vechile calorifere. Puteti alege noile calorifere dintr-o gama variata, din otel, aluminiu sau fonta, la dimensiuni ( si implicit puteri) care se potrivesc cel mai bine necesitatilor dumneavoastra. Pentru ca dimensiunea caloriferelor influenteaza confortul intr-o locuinta, va recomandam sa apelati la consultanta Centrului nostru de asistenta tehnica si service , pentru alegerea acestora in functie de suprafata si asezarea fiecarei camere. Va recomandam si echiparea fiecarui calorifer cu robineti termostatati si aerisitoare automate, aceasta marind gradul de confort prin asigurarea temperaturii dorite si reducerea costurilor de exploatare.
La alegerea caloriferelor tineti cont de urmatoarele aspecte:
-caloriferele din otel au cel mai bun raport putere termica/ pret dintre toate categoriile, au inertie termica scazuta si distributie caldura in camere intr-un timp foarte scurt;
-caloriferele din aluminiu au cel mai bun randament temic in instalatiile cu centrale termice murale si au o durata de functionare la aceeasi parametri, mult marita.

Va recomandam sa montati sisteme de filtrare in instalatie, care sa protejeze de eventualele reziduuri si impuritati atat in instalatie, cat si centrala termica. Costul acestora este relativ mic. E indicata montarea unui filtru decantor mecanic, de tip "Y", pe circuitul de retur al instalatiei de incalzire inainte de intrarea in centrala termica. Pe circuitul de alimentare cu apa rece a centralei, va recomandam instalarea unui filtru de tip "Y" , urmat de un filtru de dedurizare a apei pe baza de polifosfati. In acest fel va protejati centrala termica si, implicit instalatiile sanitare (bateriile de robineti) de efectul depunerilor de calcar si va asigurati calitatea dorita a apei potabile.
Pentru a putea izola, in caz de avarie, anumite trasee si pentru a permite o interventie rapida asupra centralei termice in timpul reviziilor va recomandam montarea de robineti de siguranta pe toate circuitele.
La prima punere in functiune a centralei va recomandam umplerea si golirea circuitului de incalzire de cateva ori, pentru eliminarea eventualelor impuritati, uleiuri sau depuneri datorate procesului de fabricatie al tevilor sau al caloriferelor.
»ALEGEREA SI PUNEREA IN FUNCTIUNE A CENTRALEI
Centralele termice murale sunt in general alimentate cu gaz metan. Racordarea centralei se face la o instalatie individuala de alimentare a locuintei cu gaz metan (contorizata individual), situatie in care este necesara incheierea unui contract intre consumator si distribuitorul de gaz. Acest contract trebuie sa prevada atat numarul consumatorilor casnici (inclusiv centrala termica), cat si consumul estimat de gaz pentru locuinta ( cota de gaz). In cazul in care aceasta etapa a fost parcursa, nu exista impedimente in racordarea centralei dumneavoastra la reteaua de gaze.
Va recomandam montarea unui regulator de presiune la racordul de la reteaua de gaze. Acesta atenueaza variatiile de presiune (cresteri si scaderi) din reteaua de distributie si asigura functionarea in regim optim a centralei eliminand riscul de oprire de siguranta a centralei.
Pentru localitatile ce nu au reteaua de gaze, exista si posibilitatea alimentarii centralelor cu GPL (gaz petrolier lichefiat- clasica butelie). In acest caz, fie se achizitioneaza o centrala prevazuta pentru functionarea cu acest tip de gaz, fie se apeleaza la Centrul nostru de asistenta tehnica si service pentru a face modificarile necesare astfel incat centrala sa functioneze pe acest tip de gaz.
Punerea in functiune a centralei termice este o operatiune efectuata gratuit, intotdeauna de personal specializat si autorizat ISCIR din cadrul Centrului nostru de asistenta tehnica si service. Aceasta operatiune presupune verificarea intregii instalatii: proiectare, amplasament, montaj si racordul corect, in conformitate cu normele legale in vigoare. Dupa aceasta faza are loc verificarea primei aprinderi (verificare "la cald"), masurarea parametrilor de alimentare cu gaze si apa, precum si analiza parametrilor de functionare: verificarea presiunilor in circuite, analiza arderii si a componentei gazelor arse, verificarea elementelor de siguranta ale centralei.
In cazul functionarii in parametri, are loc autorizarea functionarii centralei. Aceasta presupune si validarea garantiei centralei. Va recomandam sa tratati cu deosebita atentie acest proces, care odata finalizat de Centrul nostru de asistenta tehnica si service va confera siguranta ca nu pot aparea riscuri pentru locuinta si persoanele din locuinta pe perioada exploatarii centralei.
Functionarea centralei termice fara a parcurge etapa descrisa mai sus, duce la pierderea garantiei si mai ales la acceptarea de riscuri grave in exploatare.
In conformitate cu legislatia in vigoare, utilizatorul trebuie sa solicite efectuarea (contra cost) unei revizii anuale, urmata eventual de corectarea, reglarea sau inlocuirea elementelor de functionare necorespunzatoare. De regula, garantia se poate anula si in cazul in care nu se efectueaza reviziile anuale.

Sfaturi practice pentru achizitionarea si montarea unei centrale termice:

Avantajele centralelor termice
• fabricate pe baza tehnologiilor de ultima ora
• eficienta termica mare: 90 - 109 %
• flexibilitate fata de spatiile de montare: bucatarii, vestibul, bai, debarale, pivnite, etc. conform normelor in vigoare
• functioneaza si la presiuni scazute ale gazului natural
• echipamente compacte
• emisii reduse de noxe
• varianta cu tiraj fortat funtioneaza cu accesorii minime - tubulatura dubla pentru admisie aer proaspat / evacuare gaze arse
• complet automatizate - ex. termostat camera, regulator cu senzor exterior
• siguranta in exploatare si functionare
• autodiagnoza – service prin telefon
• service autorizat ISCIR

Avantajele beneficiarului centralei termice
• autodeterminarea confortului
• independenta fata de sistemul centralizat - ex. Vara - lipsa apei calde menajere, toamna cand temperatura exterioara este scazuta
• consum redus de combustibil
• confort optim de caldura si a.c.m. 24/24 h
• platesti cat consumi – se elimina riscul platii pierderilor din retea
• Personalizarea confortului
• standard foarte ridicat al service-ului (ISCIR PTA1-2002)
• independenta fata de bugetul vecinilor de bloc

1. Primul pas
In momentul in care v-ati hotarat sa instalati un sistem individual de incalzire si apa calda trebuie sa obtineti:
• avizul/proiectul de gaze - eliberat de o firma autorizata ANRGN pentru proiectarea si executia instalatiei de gaze naturale
• proiectul de instalare/montare a centralei termice – eliberat de o firma autorizata ISCIR pentru montarea si punerea in functiune a centralei termice, implicit a intregului sistem de incalzire – radiatoare, tevi, fitinguri, etc.
Avizul pentru energia electrica este deasemenea necesar in momentul punerii in functiune a centralei termice. In proiectul de instalare a sistemului de incalzire se recomanda si puterea termica a centralei termice. In acest moment, puteti incepe studiul de piata privind achizitionarea centralei termice, implicit a componentelor adiacente sistemului de incalzire – radiatoare, tevi, fitinguri, etc.

2. Criterii de alegere a unei centrale termice
Dupa intocmirea avizului de instalare, aveti posibilitatea sa cunoasteti puterea termica a centralei. Consultanta de specialitate referitoare la centrala o ofera firma care comercializeaza centrale termice. In functie de proiect si cerintele clientului, firma respectiva va poate oferi 2 sau 3 variante de centrala termica. Unele dintre cele mai importante criterii in procesul cumpararii a unei centrale termice sunt:
• Randamentul
• Consumul de combustibil
• Sistemul de informare si diagnoza – cu sau fara afisaj digital
• Confortul de apa calda menajera – debit de apa calda menajera, temperatura constanta a apei calde menajere, etc
• Modalitatea de utilizare
• Modalitatea de instalare
• Dimensiuni
• Design
• Siguranta in exploatare prin diverse functii: protectie la inghet, evacuarea gazelor arse, lipsa de combustibil, antiblocare pompa de circulatie, protectie electrica, etc.
• Service garantie si post garantie
• Automatizarea: termostat de camera, regulator electronic, etc.
• Pret
• Etc.

3. Instalatia de incalzire si preparare apa calda menajera
Este recomandabil ca sistemul de incalzire – centrala, radiatoarele, tevile, robinetii, etc – sa fie achizitionate si montate cu aceeasi firma autorizata. In cazul acesta aveti posibilitatea sa beneficiati de un pret pachet avantajos iar firma va ofera garantie la intregul sistem de incalzire. Chiar daca centrala termica se achizitioneaza de la o firma care nu asigura montajul, garantia si service-ul garantie si post garantie sunt asigurate potrivit normelor legislative in vigoare. Fiecare componenta a sistemului de incalzire beneficiaza de garantie si service autorizat. Montarea, instalarea, punerea in functiune, autorizarea de functionare a centralei termice, implicit a sistemului de incalzire, se fac numai cu personal autorizat ISCIR. Firmele autorizate ISCIR se gasesc pe site-ul www.iscir.ro iar cele autorizate ANRGN pe site-ul www.anrgn.ro.
4. Montarea si instalarea centralei termice
Montarea, instalarea, punerea in functiune a centralei termice, autorizarea de functionare si verificarea tehnica periodica a acesteia se face numai cu personal autorizat ISCIR.
Pentru functionarea in conditii de siguranta a centralei termice, trebuie indeplinite urmatoarele conditii:
- autorizarea de functionare a centralei termice se va face la prima punere in functiune si periodic cel putin o data la 2 ani;
- furnizarea combustibilului gazos se va face numai la centralele termice care indeplinesc conditiile de functionare in siguranta si care au verificarea tehnica periodica efectuata, conform prevederilor prescriptiei tehnice ISCIR PT A1-2002;
- furnizorul de combustibil gazos va sista livrarea combustibilului la utilizatorul final care nu face dovada autorizarii de functionare/verificarii tehnice periodice
- utilizatorul final are obligatia sa supuna centrala termica unor verificari tehnice periodice cel putin o data la 2 ani din momentul incetarii garantiei asigurate de vanzator;
- centralele termice instalate si puse in functiune la utilizatorii finali din Romania vor fi inregistrate, luate in evidenta si supuse verificarilor tehnice initiale (la prima punere in functiune)si verificarilor tehnice periodice de catre firmele autorizate ISCIR

La punerea in functiune a centralei termice este obligatorie prezenta reprezentantului operatorului de distributie a gazelor naturale licentiat si a reprezentantului firmei autorizate ANRGN in lucrari de executie pentru instalatii de utilizare a gazelor naturale.

Pentru efectuarea lucrarilor de punere in functiune si a verificarilor aferente autorizarii initiale de functionare aveti obligatia de a pune la dispozitia personalului autorizat ISCIR care urmeaza sa efectueze punerea in functiune si verificarile tehnice documentatia tehnica insotitoare a aparatului si toate documentele referitoare la provenienta acestuia:
- factura de cumparare;
- certificatul de calitate si de garantie (completat de ultimul vanzator in relatie directa cu utilizatorul final).

Verificarea tehnica periodica se va efectua la maximum 2 ani.
Puteti opta pentru efectuarea verificarilor tehnice periodice si puteti sa va adresati de fiecare data aceluiasi prestator de specialitate autorizat de ISCIR sau, la fiecare termen scadent, unui alt prestator de specialitate autorizat de ISCIR.

Utilizarea centralelor termice fara verificarea tehnica periodica efectuata de o firma autorizata ISCIR si fara avizarea raportului de verificare de catre cei autorizati sa o faca este interzisa si atrage decuplarea de la reteaua de combustibil gazos a acestuia.

In perioada dintre doua verificari tehnice periodice sunteti obligat sa:
• respectati instructiunile de utilizare ale producatorului, care va sunt special destinate,
• respectati instructiunile si recomandarile firmei autorizate care a efectuat lucrarile de punere in functiune si, dupa caz, de verificare tehnica periodica,
• iar, in cazul constatarii unui defect sa opriti imediat aparatul in siguranta si sa anuntati un prestator de specialitate autorizat. Repunerea in functiune este permisa numai dupa efectuarea remedierilor defectului de catre un prestator de specialitate autorizat de ISCIR in acest sens.

Dupa obtinerea autorizatiei de functionare, centrala termica va ofera 24 / 24 h confortul si siguranta dorita de intreaga dumneavoastra familie.

Va dorim o viata plina de confort alaturi de cei dragi!
Cu caldura,
S.C. CLIMATEHNIC S.R.L.