Butelie de egalizare

Ce inseamna B.E.P? Probabil ca, nu o data, ati intalnit aceasta prescurtare in diverse scheme de instalatii si v-ati intrebat ce semnificatie are. Un raspuns detalia despre ce inseamna si ce face BEP veti gasi citind articolul care urmeaza.
Butelia de egalizare a presiunii (BEP) - ati mai intalnit-o probabil sub numele de separator hidraulic, butelie de spargere a presiunii, preselector hidraulic sau butelie de decuplare hidraulica (BDH). Chiar daca nu pare, va asiguram ca este elementul cheie al unei centrale termice. Corpul buteliei este un tronson de conducta cu rezistenta htdraulica foarte mica, care pune in legatura conductele de tur si de retur din instalatie. Rolul BEP este de a separa doua zone termohidraulice (de ex: circuitul cazanelor de circuitul consumatorilor), realizand o buna reglare a intregului sistem si o buna repartizare a debitelor de caldura la fiecare consumator. Asttel in fiecare zona delimitata de BEP, circulatia agentului termic este realizata prin intermediul unei pompe distincte (de zona).
Includerea BEP in schemele de instalatii se face in doua scopuri:
1.Realizarea independentei hidraulice a diverselor zone din instalatie pentru:

limitarea efectelor perturbatiilor hidraulice; impartirea inaltimii de pompare necesara pe fiecare zona. Sistemele complexe, in care parametrii hidraulici ai consumatorilor sunt variabili, sunt mult mai stabile din punct de vedere hidraulic (si deci mai usor de reglat) in cazul zonarii cu BEP si pompe de zona, decat in cazul utilizarii unei singure pompe - pentru intreg circuitul.

2.Eliminarea influentei reciproce a pompelor (circuitelor) racordate in paralel.

Pompele racordate in paralel, mai ales cele cu caracteristici diferite, pot interactiona, conducand la o functionare defectoasa.Legarea prin BEP asigura completa independenta cu avantaje economice in functionare.
sistemul de